AZTIn, lagundu egiten diegu enpresei ideia berriak sortzen eta etorkizuneko elikagai bihurtzeko eraldaketa egiten. Gainera, jakin badakigu elikadura ezaugarri gakoa dela pertsonen bizi kalitatea hobetzeko, prebentziorako eta lehengoratzeko; horregatik, doitasunezko nutrizioa da produktuak berritu eta produktu osasungarriak eskuratzeko oinarria.

AZTIn honako hauetan ari gara lanean:

  • Hainbat populazio talderen nutrizio eskakizunak zehaztea (zelula mintzen lipidomikaren arabera).
  • Nutrizio eskakizun espezifikoen araberako produktuen garapena, komenigarritasuna, erosotasuna, kalitatea, etika, ingurumenarekiko kezka eta merkatuko lehiakortasuna kontuan hartuta.
  • Elaborazio prozesuak, eta eraldaketa eta kontserbazio teknologiak, produktuak garatzeko eta prozesuen eraginkortasuna hobetzeko ikuspegi teknologiko batetik.
  • Elikaduraren sektorean teknologia berriak balioztatzea.
  • Osagai berrien funtzionaltasun teknologikoa ezaugarritzea.

Gure proiektuak hiru ikerketa arlotan oinarritzen dira:

1. Doitasunezko nutrizioa eta dieta pertsonalizatua

Doitasunezko nutrizioa lantzen dugu; alegia, elikagaiak banakoaren premia espezifikoetara egokitzea, produktu osasungarri ugari sortzeko eta berritzeko. Horrekin lotuta, zelula mintzen lipidomika aplikatzen dugu (punta-puntako odol analitika, gorputzak zuzen funtzionatu dezan behar dituen mantenugaiak eta proportzioak zein diren esaten diguna), populazio taldeen nutrizio eskakizun espezifikoak zehazteko. Ospitaleekin lankidetzan dihardugu, nutrizioarekin lotutako azterketa klinikoak gauzatzeko.

Hainbat populazio talderen profil molekularrei (mintzen lipidomika), mikrobiota profilari, profil sentsorialei, lehentasunezkoei eta psiko-soziologikoei buruzko informazioa biltzen duen datu base bat daukagu. Big Dataren bitartez, AZTIn gai gara kontsumitzailearen segmentazio berria gauzatzeko, populazio profil berriak sortuta.

Doitasunezko nutrizioa, produktuak berritzeko. Dieta pertsonalizatua izateko irtenbideak.

Gainera, AZTIko diziplina arteko talde bat produktu berrietan ari da lanean, kontsumitzaileari dieta pertsonalizatzeko baliagarriak izango zaizkionak. Gure garapenean, kontuan hartzen ditugu behar organoleptikoak, nutrizionalak eta osasun premia espezifikoak dituzten pertsonak, euren adinaren (seniorrak, haurrak…), baldintza espezifikoen (atletak, haurdunak…) edo gaixotasunen arabera (diabetesa dutenak, alergia dutenak, intoleranteak, arrisku kardiobaskularreko faktoreak dituztenak, minbiziak jotakoak, narriadura kognitiboa dutenak, Alzheimerra dutenak…).

2. Elikagai berriak formulatzea eta eraldatzea

Elikagai osasungarriak:

Elikadurarekin lotutako osasun premiei erantzuten diegu, formulazio berri eta nutrizionalki orekatuei buruzko ikerketaren eta garapenaren bitartez (elikagaiak edota osagarri nutrizionalak), eta osasunean eragina duten osagai berrien aplikazioaren bitartez, zeinak etiketan adierazi daitezkeen, Europako arauen arabera.

Elikagaiak hobetzen ditugu, teknologia berriak erabiliz, elikagaietan modu naturalean presente dauden eta osasunerako interesgarriak izan daitezkeen propietate nutrizionaletan eta molekuletan inpaktu txikiagoa izateko.

Kontsumitzailearen beharrei erantzutea, produktu osasungarrien bitartez

Komenigarritasuna, iraunkortasuna eta plazera:

AZTIko diziplina arteko talde bat produktu berrietan ari da lanean, kontsumitzaileari dieta pertsonalizatzeko baliagarriak izango zaizkionak, nola premia nutrizional espezifikoak estaltzeko, hala bizimodu osasungarriari begira kontzientzia harrarazteko eta lehentasunak finkatzeko.

Kontsumitzailearen erabilera, kontsumo eta emozioetara egokitutako produktuak berritzen ditugu

Merkatuaren eskakizunetara zuzendutako produktu berriak garatzen ditugu, komenigarritasuna, erosotasuna, kalitatea, etika eta ingurumenarekiko kezka kontuan hartuta, arretagunea kontsumitzailearengana zuzenduz, eta bere beharretara egokituz (nutrizioa, ongizatea, kirola, kontsumitzeko unea…).

Ezaugarri sentsorial hobetuak, eta formulazio eta neurri egokiak dituzten produktuak berritzen ditugu: ehundurak, koloreak, zaporeak, erabiltzeko aplikazioak… ikuspegi gastronomikotik ere lan eginez.

Garatzen ditugun produktuen orientazioa ekoizpen industrialera egokitzen da, eta, horretarako, hainbat alderdi hartzen ditugu kontuan; hala nola iraunkortasuna, ekodiseinua, salmenta kanalerako orientazioa eta merkatua.

3. Elikagaiak prozesatzeko eta kontserbatzeko teknologia

Teknologien bitartez garatzen ditugun berrikuntzek hobetu egiten dituzte elikadurako produktuen kalitatea (nutrizionala eta organoleptikoa), kontserbazioa (produktuen bizitza baliagarria), gaitasun teknologikoak (adibidez, ahalmen loditzailea, ahalmen emultsionatzailea) eta eraginkortasuna (ingurumenekoa eta ekonomikoa). Gainera, prozesu eta teknologia berriak sortzen ditugu, elikagai eraldatuetan mantenugaien formulazio zuzena eta eraginkortasuna bermatzeko.

Produktuen kalitatea, kontserbazioa eta eraginkortasuna hobetzen dugu

Gure ikertzaileak adituak dira elikadura prozesuetan teknologia berriak balioztatzen, kalitatearen (ezaugarri fisiko-kimikoak, mikroestrukturalak eta organoleptikoak), nutrizioaren (profil nutrizionala, osasunerako interesgarriak diren molekulak) eta segurtasunaren ikuspegitik.

Gure ezagutza eta esperientzia elikadura prozesuak hobetzera zuzentzen ditugu, kontsumitzailearentzat erakargarriagoak izango diren produktuak lantzera bideratuta, eta bideragarritasun industrialaren ikuspegitik aztertuta.