Kafe-hondarrak abereentzako elikagai bihur daitezke? Ekonomia zirkularrak du erantzuna
Azken berriak
Uhinak 2024: 160 kongresukide eta 50 hitzaldi klima aldaketa eta itsasertzean dituen ondorioei buruzko eztabaida sakon baterako
Ingurulabel: Komunikazio garden eta iraunkorrerantz
AZTIren ikerketa batek denboraleen aurrean kostaldea modu eraginkorrean kudeatzeko gakoak aztertu ditu
- AZTI zentro teknologikoak Life-ECOFFEED proiektua koordinatzen du, kafeak esne-ekoizle diren abereen dietetan osagai alternatibo gisa berreskuratzeko irtenbide berritzaile eta iraunkor bat garatu, erakutsi eta eskala errealean inplementatzeko helburuarekin.
- Ekimenak lagundu egiten du Horeca sektoreko hondakinen ingurumen-inpaktua minimizatzen, baliabideak modu eraginkorragoan erabiltzen eta klima-aldaketaren erantzule diren berotegi-efektuko gasak murrizten.
- Ikerketa-taldeak egindako aurretiazko probei esker, kafea behi- eta ardi-aziendaren osagai elikagarri eta seguru gisa balorizatu ahal izan da.
Derion, 2021ko urtarrilaren 21ean.- Urtero 2,67 milioi tona kafe kontsumitzen dira Europar Batasunean eta hondakin kopuru handiak sortzen dira, hala nola kafe-hondarrak edo kapsulak. Bestalde, abeltzaintza-sektoreak, gaur egun soja-irinaren edo zerealaren merkatuaren mende dagoenak, osagai berri jasangarriagoak behar ditu bere dietetan, etorkizunean jasangarritasuna bermatzeko.
Testuinguru horretan sortu da Life-ECOFFEED, ekonomia zirkularreko proiektua, HORECA sektorean (hotelak, jatetxeak eta kafetegiak) sortze den kafe-hondarrei balioa ematea helburu duena, esnetarako behi-azienden eta ardi-azienden dietetan osagai alternatibo gisa.
Ekonomia zirkularreko ekimen honen helburua da konponbide berritzaile eta jasangarri bat garatzea, erakustea eta ezartzea eskala errealean, kafe-hondarrak berreskuratzeko, animaliak elikatzeko osagai gisa berrerabiliz.
“Ostalaritzan sortzen den kafe-hondarrei balioa eman nahi diogu, animaliak elikatzeko egokia delako. Hala ere, gaur egun ezin da gauza bera egin etxean sortzen diren azpiproduktuekin; izan ere, gaur egun, ez dituzte beharrezko higiene-baldintzak betetzen eta udal-hondakin solido gisa kudeatzen dira “, azaldu du David San Martinek, AZTIko elikadura-kate eraginkor eta jasangarrian aditua eta proiektuaren arduraduna.
Ekimen horrek lagunduko du, alde batetik, hondakin organikoek ingurumenean dituzten ingurumen-inpaktuak minimizatzen, kasu honetan kafe-hondarrak, eta, bestetik, baliabideak modu eraginkorragoan erabiltzen, abeltzaintza-sektoreari lehengai jasangarriago berri bat eskaintzen baitzaio. Horri guztiari esker, gainera, klima-aldaketaren erantzule diren berotegi-efektuko gasak murriztuko dira.
“Cada kilogramo de café equivale a 2 kg de SCG (posos de café por sus siglas en inglés) húmedo. Además, la mayor parte de este café consumido se incinera o se desecha en vertederos, lo que conlleva un impacto ambiental importante”, añade San Martin.
“Kafe kilogramo bakoitza 2 kg SCG (kafe-hondarrak ingelesez) hezea da. Gainera, kontsumitutako kafe horren zatirik handiena zabortegietan errausten edo botatzen da, eta horrek eragin handia du ingurumenean “, gaineratu du San Martinek.
Erronka nagusiak
Irailean abiatu zen proiektuaren erronka nagusiak honako hauek dira: sistema logistiko eraginkor eta seguru bat definitzea, maila higienikoan, Horeca sektoreko kafe-hondarrak biltzeko, eta kafe-hondarrak egokitzea, osagai seguru eta osasungarri gisa, esnea ekoizten duten behientzako eta ardientzako pentsuak egiteko.
“En pruebas preliminares de eficiencia nutricional con dietas experimentales que incluyen poso de café (hasta un 10% de inclusión) no se han encontrado diferencias significativas en la tasa de alimentación o el comportamiento de los animales, ni en la cantidad o el contenido de grasa de la leche producida”, concluye el investigador de AZTI.
“Nutrizio-eraginkortasuneko aurretiazko probetan, kafe-hondarra barne hartzen duten dieta esperimentalekin ( % 10eko inklusiora arte) ez da alde nabarmenik aurkitu elikadura-tasan edo animalien portaeran, ez eta ekoitzitako esnearen koipe kopuruan edo edukian ere”, ondorioztatu du AZTIko ikertzaileak.
Life-ECOFFEED ekimena Europako Life Environment and Resource Efficiency programak finantzatuko du % 55ean. 2024ko martxoan amaituko da, eta AZTI izango du buru, elikagaien azpiproduktuen koordinatzaile eta balorizazioan aditu gisa. Partzuergoko kide dira, halaber, NEIKER nekazaritza eta basogintzako-ikerketetan espezializatutako zentroa; RIERA NADEU hornitzaile teknologikoa; ECOGRAS azpiproduktuak kudeatzen dituen enpresa; EUSKOVAZZA Lavazza kafearen Euskadiko hornitzailea; BEHIALDE esnetarako behien abeltzaintza-ustiategia; eta UAGA, Arabako nekazaritza- eta abeltzaintza-sektorea ordezkatzen duen Nekazaritzako Lanbide Antolakuntza.