• AZTI zentro teknologikoak garagardoaren ekoizpenean sortutako azpiproduktuen erabilera balioztatu du, hala nola garagardo-zapakina eta legamia, akuikulturan erabilitako pentsuetan osagai gisa erabiltzeko
  • Ekimena Life Brewery proiektu europarraren parte da, eta substantzia horiei bigarren bizitza bat ematea eta ondutako arrainen elikadurara bideratzea du helburu
  • Zentzumen-analisiek erakutsi dute ez dagoela alderik osagai berriekin elikatutako arrainen eta merkataritza-pentsuak hartu dituztenen artean.

Derio, 2020ko uztailaren 7a.- Elikagaien ekoizpenetik eratorritako azpiproduktuak berrerabiltzea funtsezko pieza da Europar Batasunak sustatutako ekonomia zirkularreko eta garapen jasangarriko politika berrietan. Arlo horretan, AZTI zentro teknologikoak, Basque Research and Technology Alliance (BRTA) aliantzako kideak, Life Brewery proiektua koordinatzen du. Proiektu horren helburua da garagardoaren ekoizpenean sortutako hondakinen bideragarritasuna frogatzea eta bigarren bizitza bat ematea akuikulturako arrainentzako elikagai gisa.

Europar Batasunaren LIFE programaren barne dago ekimena, eta helburua da garagardoaren ekoizpenean sortzen diren 6 milioi tona garagardo-zapakin baino gehiago eta milioi bat tona legamia aprobetxatzea akuikultura-jardueran erabiltzen diren pentsuen nutrizio-balio, digerigarritasun eta elikadura-segurtasun bera duten osagaiak lortzeko.

“Garagardoaren ekoizpenean sortutako azpiproduktuek balio handiko konposatuak dituzte (proteinak, zuntza, etab.), eta horrek potentzial handia ematen die industria farmazeutikoan eta kosmetikoan aplikatzeko. Baina erabilera horiek hondakinen zati txiki bati bakarrik ematen diote irteera, eta, beraz, beste aukera batzuk bilatu behar dira, hala nola akuikulturako pentsuen ekoizpen jasangarria “, esan du David San Martin, AZTIko proiektuaren arduradunak.

Zehazki, proiektuan inplikatutako ikerketa-taldeak – 2017an hasi zen eta 2021era arte iraungo du – Balorizazio-eskema berri bat garatu eta balioztatzea lortu du, eta horri esker lau osagai-prototipo lortu dira legamiatik eta garagardo-zapakinatik abiatuta, hidrolizatuta zein hidrolizatu gabe.

Gainera, arrainen digerigarritasun- eta hazkunde-probak behar bezala burutu dira.

“Egin ditugun zentzumen-analisiei esker frogatu ahal izan dugu ez dagoela alderik osagai berriekin elikatutako arrainen eta pentsu komertzialekin elikatutako aleen artean”, gaineratu du AZTIko adituak.

Hori lortzeko, karbono gutxiko deshidratazio-prozesu bat garatu behar izan da. Prozesu hori teknologia mekaniko eta termikoen konbinazio berritzaile baten erabileran oinarritzen da, garagardo-zapakinatik eta legamiatik osagai jasangarriak lortzeko.

Era berean, pentsuen formulazioa optimizatu da, azpiproduktu horiek akuikultura-dietetan sartzea maximizatzeko.

“Pentsu berrien nutrizio-eraginkortasunaren probak mihiez eta urre-kolorez egiten ari dira, Atlantikoko eta Mediterraneoko itsasoko akuikultura-ereduen adibide gisa, hurrenez hurren. Amuarraina izan da ur gezaren eredu aukeratu dutena “, zehaztu du San Martinek.

Bere ustez, Life Breweryren emaitzak garrantzitsuak dira, nekazaritzako elikagaien industriaren ingurumen-inpaktua murrizten laguntzen dutelako.

“Garagardoaren ekoizpenak azpiproduktu heze organikoak sortzen ditu, gizakiengan eta animaliengan elikagai iturri berri gisa balia daitezkeenak. Baina, gainera, ekoizten den garagardo litro bakoitzeko 7 litro hondakin-ur sortzen dira, eta tratatu egin behar dira. Inpaktu horri buruzko gizarte-kontzientziazioa funtsezkoa da ekoizpen- eta kontsumo-eredu jasangarriagoak garatzeko “, arrazoitu du.

Abantaila handiko ekimena

Life Breweryk onurak ditu balio-kate osorako. Alde batetik, abantailak dakarzkio garagardogintza-sektoreari, bere azpiproduktuen kudeaketa eraginkorragoaren bidez, gaur egun gastua dakarrena diru-sarrera gehigarri bihurtuz.

Pentsuak ekoizten dituzten enpresei, berriz, orain arte erabilitako lehengaiak baino osagai askoz ere merkeagoak eta jasangarriagoak lortzeko aukera ematen die, eta, gainera, osagai horiekiko mendekotasun txikiagoa dute; izan ere, osagai horien hornidura hainbat faktorek arriskuan jartzen dute, hala nola prezioen gorabehera handiek edo klima-aldaketak.

Bestalde, akuikulturaren sektorea da ekimenaren emaitzen onuradun izan den katearen beste kate-mailetako bat, kostu txikiagoko pentsu jasangarriak eskuratzeari esker, eta horrek errentagarritasun ekonomiko handiagoa dakar, produktuen kalitateari eta segurtasunari eutsiz.

“Onura horien guztiez gain, azpiproduktu horiek erabiltzeak balio-kateko agente guztien ingurumen-irudia hobetzea dakar, baita jarduera ekonomiko berri bat sortzea ere”, gaineratu du AZTIko adituak. Life Brewery proiektuak 1,5 milioiko aurrekontu globala du, eta EBk % 60 finantzatzen du. Proiektu horretan parte hartzen dute IRTAk (Nekazaritzako Elikagaien Ikerketa eta Teknologiako Institutua), Riera Nadeu eta LKS KREAN enpresek eta Europako garagardogileen Elkarteak (Brewers of Europe).

Azken berriak