Dieta mediterraneoak, oliba-olioak eta hesteetako mikrobiotak obesitatearekin lotutako minbizi mota batzuen prebentzioa eragin dezakete
Azken berriak
Oarsoaldea etorkizun urdinago baterantz doa, Ekonomia Urdinaren Poloaren jardunaldi tekniko berri bat eginez
Itsasaldi taulak 2025
Antxoa gazteen batez besteko biomasaren beherakada txikia, 2019, 2020 eta 2021 denboraldietan erregistratutakoa baino handiagoa bada ere
Kataluniako Onkologia Institutuko eta IDIBELLeko ikertzaile-talde batek, AZTI zentro zientifiko eta teknologikoaren laguntzarekin egindako ikerketa berri batek datuen berrikuspen eta eguneratze garrantzitsu bat eskaintzen du, elikadura-ohiturek eta hesteetako mikrobiotak minbiziaren prebentzioan funtsezko eginkizuna dutela frogatzen dutenak.
Derio, 2023ko urriaren 18a– Oliba-olioa dieta mediterraneoko elikagai nagusietako bat da. Gainera, dieta mediterraneoa eta oliba-olioa osasunerako onuragarriak diren konposatuetan aberatsak dira, eta gero eta ebidentzia gehiago daude obesitatearekin lotutako faktoreak hobetu ditzaketela pentsatzeko. Hala ere, dieta mediterraneoaren, oliba-olioaren, obesitatearekin lotutako minbizien eta mikrobiotaren eginkizunaren arteko erlazioa ez zegoen argi eta garbi aztertua.
“Seminars in Cancer Biology” aldizkari zientifikoan argitaratutako ikerketa berri batek, Institut Català d ‘Oncologiako eta IDIBELLeko N ikertzaile-talde batek, AZTI euskal zentro zientifiko eta teknologikoko Elikadura eta Osasun taldearen laguntzarekin, elikadura-ohiturek funtsezko eginkizuna betetzen dutela minbiziaren prebentzioan, eta obesitatearen eta minbizi mota desberdinak izateko arriskuaren arteko erlazioa frogatzen du, hala nola endometriala, esofagoa, giltzurrunetakoa, koloktala, pankreatikoa eta gibelekoa, besteak beste.
Dieta mediterraneoa eta oliba-olioa, minbizia prebenitzeko tresnak
Ikerketa honetan, dieta mediterraneoa eta oliba-olioa obesitatearekin lotutako minbiziekin lotzen dituzten ebidentzia epidemiologikoak aztertu dira, baita lotura hori azal dezaketen mekanismo biologikoak eta hesteetako mikrobiotarenak ere. Emaitzek iradokitzen dute elikadura-ohitura horiekin bat egiteak eragin positiboa duela minbizi aereodigestiboen, gastrointestinalen eta ginekologikoen prebentzioan. Izan ere, ikusi ahal izan denez, minbizi batzuetan, batez ere gastrointestinaletan, hesteetako mikrobiotaren desoreka presente dago, eta horrek hantura eta metabolitoen ekoizpen eraldatua eragiten ditu, kartzinogenesi-prozesua bizkortzen lagun dezaketenak.
Marta Farràs Kataluniako Onkologia Institutuko eta Bellvitgeko Ikerketa Biomedikoko Institutuko ikerlariaren ustez, “in vitro azterketek zein klinikoek erakusten dute dieta mediterraneoak eta oliba-olioak hesteetako mikrobiotaren osaera eta mekanismoak alda ditzaketela, eta, beraz, dietaren bidezko modulazioak paper garrantzitsua izan dezakeela obesitatearekin lotutako minbizien prebentzioan eta tratamenduan”.
Ainara Cano ikerlariak, berrikuspenaren egilekideak, AZTIn dagoeneko inplementatzen ari diren aplikazioei buruzko bere ikuspegia eman du: “mikrobiotaren modulazioa probiotiko eta prebiotikoetatik abiatuta (gure mikrobiotarentzat onuragarriak diren elikagaiak) obesitatearekin eta beste patologia batzuekin lotutako minbizien prebentzioan eta tratamenduan paper bat betetzen duen errealitate bat da”.
Artikulu osoa eskuragarri dago esteka honetan: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1044579X23001116