Bilbo, 2023ko maiatzaren 25ean. F4F – Expo FoodTech, NEBEXT enpresak eta AZTI zentro teknologikoak antolatutako ekitaldia, Europako fororik handiena eta munduko handienetakoa izan da elikagaien eta edarien industriarako berrikuntzan eta etorkizuneko joeretan. 8.372 biltzarkidek eta profesionalek parte hartu dute, 34 herrialde ezberdinetatik etorri direlarik. FoodTech-en ezinbesteko bilgune hau, hirugarren urtez jarraian, nekazaritzako elikagaien balio-katea berritzeko eta eraldatzeko ezagutza, soluzioak eta teknologiak aurkitzeko leku bihurtu da.

Hiru egunez, nazioarteko 413 hizlarik berrikuntzak berebiziko garrantzia duen eremuak aztertu dituzte. Adituen arabera, elikagaiak erosteko erabakian prezioak faktore kritikoa izaten jarraitzen duen arren (are gehiago, baliabideen garestitze globalak markatutako testuinguruan), elikagai osasungarriago, jasangarriago, pertsonalizatuago eta komenigarriagoen eskaera gero eta handiagoa islatzen duten joerak ere nabarmendu dituzte.

Eskaera horiei erantzuteko, F4F – Expo Food Tech-ek berriro ere agerian jartzen du teknologiaren ezinbesteko zeregina, kontsumitzailearen ekoizpena, banaketa eta esperientzia hobetzeko. Elikaduraren sektorean berebiziko garrantzia duten teknologia nagusien artean honako hauek nabarmentzen dira:

  • Blockchain eta trazabilitatea: blockchain teknologia, elikagaien hornikuntza-katearen gardentasuna eta trazabilitatea hobetzeko, produktuen jatorria eta kalitatea arakatzea errazten ari da.
  • Gauzen Internet (IoT): ekoizpenean eta biltegiratzean sentsoreak eta IoT gailuak aplikatzeak laboreen eta elikagaien kontserbazioaren baldintzak denbora errealean monitorizatzea errazten du.
  • Adimen artifiziala eta automatizazioa: gero eta gehiago erabiliko dira elikagaien hornidura-katean, besteak beste, logistika optimizatzeko, eskaria aurreikusteko edo eraginkortasun operatiboa hobetzeko.
  • Lehen sektorearen teknifikazioa: F4F – Expo FoodTech-ek nekazaritzako elikagaien teknologiak ekonomia-, ingurumen- eta gizarte-erronka handiei erantzuteko duen ahalmena agerian utzi du. Erronka horien artean daude biztanleria gero eta handiagoa elikatzea eta klima-aldaketak lehen sektorean elikagaiak ekoizteko orduan duen eraginari aurre egitea eta minimizatzea. Laborantza bertikala edo doitasunezko nekazaritza espazio mugatuetan elikagaien ekoizpena maximizatzeko eta pestiziden eta uraren erabilera murrizteko hedatuko dira. Bestalde, adimen artifizialean oinarritutako arrantzak hazten jarraituko du, kostuak murrizteko, berotegi-efektuko gasak murrizteko eta arrantza-produktuen kalitatea eta trazabilitatea bermatzeko.

Berrikuntza teknologikoa funtsezko zeregina betetzen ari den arlo nagusien artean, honako hauek nabarmentzen dira:

  • Elikagai alternatiboak: ordezko eta oinarri bioteknologikoko elikagaien eta osagaien garapenak gora egiten jarraituko du, sentiberatasunari, produkzioari eta abarri dagokienez dituen erronkak konpontzen saiatuz.
  • Nutrizio pertsonalizatua: elikadura pertsonalizatuagorako joera areagotu egingo da. Mikrobioman eta genomikan egindako aurrerapenei eta adimen artifiziala bezalako teknologiei esker, gero eta gomendio dietetiko indibidualizatuagoak emango dira, eta elikagai funtzionalen diseinua bultzatuko da.
  • Ecommerce eta logistika aurreratua: elikagaien merkataritza elektronikoak hazten jarraituko du. Erosketa-esperientzia hobetzea eta entrega-zerbitzuak optimizatzea eta jasangarriago egitea da erronka.
  • Kontsumitzailearen esperientzia: kontsumitzailearen esperientzia hobetzen jarraituko da, bai denda fisikoan, bai online kanalean, datuen eta teknologien bidez, hala nola errealitate birtual eta areagotuaren bidez, erosketa informatuagoa eta pertsonalizatuagoa sustatuz.
  • Jasangarritasuna: elikadura-sistema iraunkorra sortzeko, elikagaien jatorriarekin birkonektatzeko eta naturarekiko harremana orekatzeko beharra zeharkako bektorea izan da F4F – Expo FoodTech-en. Modu iraunkorrean ekoitzitako elikagaien eskariak gora egiten jarraituko du, eta horrek gero eta gehiago bultzatuko du nekazaritza-praktika birsortzaileak, ontzi berriak eta elikagaiak alferrik galtzea minimizatzea.
tecnología y sector agroalimentario

Berrikuntza- eta lankidetza-eredu berrien garrantzia

F4F – Expo FoodTech-ek agerian utzi du berrikuntzako hub eta ekosistemak hartzen ari diren garrantzi berezia, ikerketa-eragileen, startupen eta enpresen topagunea baita, eta elkarlaneko berrikuntza irekia bultzatzen baitu. Hainbat berrikuntza-eredu nabarmentzen ari dira, eta aliantzen eta datu-trukearen balioa nabarmendu da elikaduraren balio-katean, sektoreak aurrean dituen erronka handiei aurre egitea ahalbidetuko duen beharrezko haustura bultzatzen jarraitzeko.

Azken berriak