Elikadura jasangarriagoa eta osasungarriagoa lortzeko egindako ikerketen emaitzak aurkeztuko ditu AZTIk Food 4 Future-n
Azken berriak
Itsasaldi taulak 2025
Antxoa gazteen batez besteko biomasaren beherakada txikia, 2019, 2020 eta 2021 denboraldietan erregistratutakoa baino handiagoa bada ere
200 metrotik gorako sakoneran bizi diren arrainak harrapatzeak ondorio klimatikoak izan ditzake
- Adimen artifizialaren aplikazioa, nutrizio pertsonalizatua edo kontsumitzailearen konfiantza nola irabazi izango dira zentro teknologikoko adituek mahai gainean jarriko dituzten gakoetako batzuk
- Food 4 Future-Expo FoodTech nazioarteko azoka, AZTIk eta Nebextek antolatua, maiatzaren 17tik 19ra ospatuko da Bilboko Bilbao Exhibition Centerren (BEC!)
Derio, 2022ko maiatzaren 12a- AZTI zentro teknologikoak presentzia nabarmena izango du maiatzaren 17, 18 eta 19an Food 4 Future nazioarteko azokan. Bertan, bere emaitza zientifikoetako batzuk azalduko ditu, pertsonen osasunaren hobekuntzan eta elikatze-katearen iraunkortasunean aurrera egiteko.
AZTIk eta Nebextek batera antolatutako ekitaldiaren bigarren edizioak zentroaren ezagutza osorako erakusleiho gisa balioko du hainbat arlotan, hala nola nutrizio pertsonalizatuan, adimen artifiziala edo sentsorikoa bezalako teknologien aplikazioan eta herritarren kontsumo-joeretan.
Ildo horretan, bi aurkezpen nagusiak Saioa Ramos (maiatzak 19, 12: 00etan) eta Itziar Tueros (maiatzak 19, 15: 30ean) ikerlariek egingo dituzte.
Alde batetik, Ramosek gaur egungo elikadura-sisteman konfiantza izateak duen paper erabakigarrian eta Europako kontsumitzaile berriek elikagai-aukera jasangarrienetan eta berritzaileenetan nola jokatzen duten aztertuko duen hitzaldi batean parte hartuko du.
Bestalde, Tuerosek elikadura- eta nutrizio-soluzio eraginkor eta pertsonalizatuak garatzeko teknika eta teknologia berriek eskaintzen dituzten aukerak aztertuko ditu, pertsonen osasuna eta ongizatea hobetzeko.
Índice de contenidos
Adimen artifiziala eta sentsorikoa
Azti zentro teknologikoa Food 4 Future azokako Berrikuntza arloan ere izango da, Álex Barranco ikertzailearen (maiatzak 18, 13: 00etan) eta Idoia Olabarrieta adituaren (maiatzak 19, 15: 30ean) ahotsen bidez.
Barrancok biosentsoreen teknologian jarriko du arreta, baita elikagaien kalitatea eta segurtasuna aztertzeko gaur egungo proben alternatiba gisa dituen aukeretan ere; Olabarrietak, berriz, adimen artifizialak eta Machine Learning bezalako teknikoek elikagaien ekoizpenari nola mesede egin diezaioketen ulertzeko gakoak emango ditu, eragiketen eraginkortasuna, hornidura-kateak eta kontsumitzaileen portaerak hobeto ulertzen lagunduz.
Elikadura-iturri alternatiboak
Gainera, Food 4 Future-ren lehen egunean, David San Martín AZTIko adituak (maiatzaren 17an, 12: 00etan) akuikulturako egungo elikadura-prozesuei eta arrain basatitik datozen irin eta olioaren erabilera murrizteko beharrari buruzko aurkezpen bat eskainiko du EIT Food entzunaretoan.
Ikertzaileak Life Brewery proiektua azalduko du. Proiektu horretan, zentro teknologikoak bigarren bizitza bat eman die garagardoaren azpiproduktuei akuikulturako nutrizio-osagai gisa, akuikultura-industriako arrainen elikaduran iturri alternatiboak aurkitzeko metodo berrien adibide gisa.
Bestalde, Paula Jauregik, Ikerbasqueko ierlaria eta prozesu eraginkor eta jasangarrien arloan aditua, Novel Foods and Ingredients saioan parte hartuko du (maiatzaren 17an, 13: 00etan). Ikerketa bioprozesamenduan, osagai bioaktibo elikagarrien ekoizpenean (proteinak, peptidoak, polifenolak) eta biosurfaktatzaileetan oinarritzen da.
Food 4 Future-Expo FoodTech nazioarteko azokaren bigarren edizioa Bilboko Bilbao Exhibition Centre-n (BEC!) egingo da 2022ko maiatzaren 17tik 19ra. Lehenengo edizioan 22 herrialdetatik etorritako elikagaien sektoreko 5.000 profesional baino gehiago bildu ziren.
I+G+b-ren nazioartekotzerako biea euskal elikagai-sisteman
Elikadura osasungarriko gidaritza-taldearen nazioartekotze-lantaldeak (RIS3 Euskadi) berrikuntza-ekitaldia antolatu du: I+G+b-ren nazioartekotzerako biea euskal elikagai-sisteman FOOD 4 FUTURE – EXPO FOODTECH-ean
Ekitaldian hiru saio egingo dira, eta bertan Europako proiektuetako enpresen esperientzia arrakastatsuak ezagutaraziko dira.
- Maiatzak 17: Elikadura katea eta digitalizazioa
- Maiatzak 18: Elikadura sistema seguru eta jasangarria
- Maiatzak 19: Elikadura osasungarria
Izena ematea derrigorrezkoa da sesioetan parte hartzeko, eta esteka honen bidez egin dezakezu.