Testuingurua

Siloratzea prozesu erraza eta eraginkorra da, eta gaur egun arrain hondarrak aprobetxatzeko erabiltzen da, soberakinak edo kontsumitu behar ez den arrain osoa izan. Prozesu horretan, materiala birrindu eta azido organiko batekin nahasten da. Azidoa kontserbagarri bezala erabiltzen da, deskonposatzea saihestuz. Ondoren, arrainaren erraietan dauden entzimek autolisi izeneko prozesu bat hasten dute. Prozesu horrek nahasketa degradatu eta egun edo aste batzuetan likidatzen du. 2021ean, Euskal Autonomia Erkidegoko portuetan basea zuen flotak 280,5 tona legatz errai inguru sortu zituela kalkulatu da. Siloratze prozesuaren bidez, % 13,35 proteina eta % 14,05 gantz azido lor daitezke pisuan. Horrek esan nahi du 2021ean erraien gutxi gorabeherako ekoizpenarekin, teorian 37,9 tona proteina eta 39,4 tona gantz azido lor litezkeela.

Aldez aurreko proiektu batean frogatu zen birrinketa arin batekin erraiak siloratzeak anisakien % 100 ezabatzen zuela 24 orduko epean, eta bertan zeuden alergeno gehienak suntsitzeko gai zela. Hala ere, beharrezkoa da ebaluatzea ea proteina alergeniko erresistenteagoen zatiak heste-traktua zeharka dezaketen xurgatu gabe, eta siloratzea barne hartzen duten pentsuekin elikatutako animalien frakzio jangarrira irits daitezkeen. Horregatik, kontuan hartu behar dira pentsuetan siloratzea txertatzeko behar diren tratamenduak (lehortzea, estrusioa, besteak beste), animalien digestioa eta proteina alergenikoak muskulura edo horien zati jangarrietara igarotzeko aukera.

Helburuak

Proiektu honen helburua da baztertutako arrain-erraiak erabiltzeko prozesua baliozkotzea, siloratzean dauden anisakis alergenoen kantitatea eta/edo potentzial alergenikoa minimoa edo nulua dela eta animalientzako pentsuak fabrikatzeko segurtasuna arriskuan jartzen ez duela frogatuz.

Metodo berritzaile eta erraz honen bidez, gaur egun baztertzen diren arrain-erraien aprobetxamendua maximizatu nahi da, animalientzako pentsuen fabrikazioan integratuz. Ikuspegi horrek arrantza-sektore berritzaileagoa bultzatzeko ahalmena du, produktu eta prozesu hobetuen garapena eta adopzioa erraztuz. Aldi berean, arrain irinarekiko eta olioarekiko mendekotasuna murrizten lagunduko du, arrantza baliabideen erabilera jasangarriagoa sustatuz eta ekoizpen praktika jasangarriagoak sustatuz.

Metodo horren inplementazioa Euskal Autonomia Erkidegoko arrantza-ontzientzako beste diru-iturri bat ere izan liteke, eta gutxieneko azpiegitura bat beharko litzateke, bai ontzian, bai lehorrean.

El objetivo de este proyecto es validar el proceso de utilización de las vísceras de pescado descartadas, demostrando que la cantidad y/o el potencial alergénico de los alérgenos de anisakis presentes en el ensilado es mínimo o nulo, y que no compromete la seguridad en la fabricación de piensos para animales

Finantzaketa

Eusko Jaurlaritzak finantzatua, Europako Itsas, Arrantza eta Akuikultura Funtsaren bidez (FEMPA)

Iraupena

2023-2025

logo_GV_FEMPA_eu

Interesatzen zaizu? Eskatu informazio gehiago

    Izen-abizenak*

    Enpresa*

    Kargua*

    Herrialdea

    Telefonoa*

    Email*

    Kontsultaren gaia (adibidez, proiektua edo zerbitzua)*

    Kontsulta